Nyolcból egy nőnél mellrákot diagnosztizálnak. Amellett, hogy évente kellene szűrésre (akár már 20 éves kortól) járnunk, az étkezési szokásainkkal nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megelőzzük a kórt. Rendkívül fontos a megfelelő testsúly megtartása és a helyes táplálkozás.

A normál testsúly megtartásával 10-25%-kal csökkentheted a mellrák kialakulásának kockázatát: „Az elhízás számos rákfajtával kapcsolatban áll, köztük a mellrákkal is.”- Moshe Shike, a Memorial Sloan-Kettering klinikai táplálkozás- igazgatója szerint. Mindenképpen tartsd a testtömeg-indexedet 18,5-24,9-es értékek között és mozogj legalább heti ötször fél órát, vagy heti háromszor 1 órát! A rák évente kb. 550 000 halálos áldozatot követel, az elhunytak közül minden harmadik mozgásszegény életmódot élt és helytelenül táplálkozott, tehát a magas rizikófaktorú csoportba tartozott.
Töltsd fel magad vitaminokkal!
Nagyon hatásos rákellenes zöldség a karfiol és a brokkoli, valamint a spenót, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. Nem szabad kifelejteni a babot, ami tele van rostokkal, így kitisztítja a belekből a méreganyagokat. A bogyós gyümölcsök is antioxidáns-bombák, a szőlőben található anyagok pedig gátolják a tumor növekedését. Ha naponta megiszol egy csésze zöld teát, nem csak a szabad gyököket pusztítod el a szervezetedben, de súlyod megtartásáért is tettél, sőt fel is frissülsz!
Ha nagyon félős vagy, ellenőriztesd le a véred D-vitamin-szintjét, ha az érték a normál sáv felső részéhez van közelebb, nincs miért aggódni.
Mellrák ellen szója! Bár még mindig nem egyértelmű, hogy jó-e vagy sem, az biztos, hogy a mellrák megelőzésében fontos! Nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, de heti háromszor 1-2 dl szójatej mindenképpen jótékony hatással van a szervezetre!
b