Ez egy nagyon finom és könnyű édesség, emellett egészséges és tartalmas. Nem a legkalóriaszegényebb édesség, viszont nem tartozik a leghízlalósabb torták közé sem :-)
Hozzávalók:
A „tésztához”:
- Kb. 20 dkg tönkölykeksz (vagy háztartási, a zabpelyhes azért nem jó, mert ide semlegesebb íz kell)
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
- 225 gramm mascarpone sajt
- 225 gramm natúr tejszínes zsírszegény krémsajt
- Édesítő ízlés szerint
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 4 tojás
- 1 kisebb sütőtök
- Egy csipet só
- 1 mokkáskanál kardamon
- 1/2 mokkáskanál koriander
- 2 mokkáskanál fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
A díszítéshez:
- Egyharmad bögre dió
- 2 evőkanál méz
- 1 pici vaj
Elkészítés:
A kekszet törd össze és keverd össze a másik két hozzávalóval, majd tedd tortaformába vagy egy jénaiba.
A krémhez a tojáson kívül robotgéppel keverd össze a hozzávalókat, majd egyenként keverd a masszába a tojásokat is. Tedd a kekszes alapra, majd előmelegített sütőben 250 fokon kb. 1 óráig süsd. Hagyd kihűlni!
A díszítéshez törd durvára a diókat, közben pedig hevítsd fel a vajat és a mézet. Ha már eléggé felolvadtak és összekeveredtek, dobd a serpenyőbe a diókat is. Kb. 2 perc múlva hidegvízes deszkára öntsd ki és hagyd míg kihűl és megdermed. Végül, ha minden kihűlt, tedd a diókat a torta tetejére! Jó étvágyat! Igazi őszi finomság!