
Harley Pastrenak nemrégiben körbeutazta a világot, hogy utánajárjon, miért van az, hogy egyes országokban egészséges és sovány emberek élnek, míg másokban a túlsúlyosak vannak többségben. Tapasztalatait egy könyvben (The 5-factor World Diet) összegezte, mely röviden következőkről szól:
Japánban, Szingapúrban, Kínában, Izraelben, Görögországban, Svédországban és Spanyolországban sokkal magasabb az átlagéletkor, mint Amerikában (ami akár lehetne egy képzeletbeli „legelhízottabb állam” díj nyertese is). Azonban tengerentúli társaink mellett mi is sokat tanulhatunk a példamutató országok lakosaitól. A japánok például minden étkezésnél csak 70%-osan laknak jól, várnak 10 percet és csak akkor esznek tovább, ha még mindig éhesek. Ezzel ellentétben a legrosszabb szokás, hogy sokan addig esznek, amíg dugig nincsenek, aztán pedig képtelenek normál munkavégzésre vagy aktív tevékenységekre.
Íme tehát néhány praktika:
1. Bár elcsépelten hangzik, de fontos: fogyasszunk több halat, hiszen az egészséges országokban ez már bejáratottan működik.
2. Együnk minél színesebben! A legtöbb ázsiai országban egy étkezésnél kb. ötféle színű étel kerül a tányérra, ezzel együtt bónuszként pedig rengeteg ásványi anyag és vitamin. Ez könnyen beépíthető az ötfaktoros diétába, törekedjünk a változatosságra!
3. Válogassuk meg a gyümölcsöket! Igaz, a csapból is a „minél több zöldség és gyümölcs” mantrája folyik, mégis oda kell figyelni egypár apróságra. Az egészséges országokban nem viszik túlzásba a déli gyümölcsök fogyasztását. Tartózkodnak a túl sok ananásztól, papajától, mangótól, és dinnyétől, ezek helyett azokra a gyümölcsökre helyezik a hangsúlyt, amelyeknek vagy a héja vagy a magja ehető. A citrusféléktől viszont senkinek sem kell tartania.
4. Ne féljünk a tejtől! Bár az elmúlt években egymást váltogatták a tejet dicsőítő és egészségtelennek kikiáltó hírek, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy szüksége van rá a szervezetünknek. Svédország az egyik legnagyobb tejfogyasztó, és egyben az egyik legegészségesebb ország is. A tej kitűnő fehérjeforrás, emellett magas a kalcium-, C és D vitamin-tartalma. Természetesen a svédek nem fogyasztják a magas zsírtartalmú változatokat.
5. Ami pedig alátámasztja az ötfaktoros diétát: figyeljük az adagokat! Görögországtól kezdve Kínáig, egyik egészséges országban sem esznek túl nagy adagokat, vagy rendeznek többfogásos étkezéseket. Többször esznek, kisebb, könnyebb ételeket, így sosem éheznek ki annyira, hogy utána feltépjék a hűtőt. Mindig van a táskájukban egy ivójoghurt, egy alma, vagy egy kis darab mozzarella, amivel gyorsan csillapítják éhségüket.
Bár a fogyókúra ideje alatt nem ajánlott késő estére hagyni a vacsorát, befejeztével azonban nyugodtan engedhetünk alkalomadtán a vacsorameghívásoknak. Pasternak azt is megfigyelte, hogy a fent említett országokban annak ellenére sovány a lakosság, hogy olykor este 10- re hagyják a vacsorát. Ennek pedig az az oka, hogy zöldséggel és fehérjével gazdagon megrakott tányérok kerülnek az asztalra.
b